İmplant Tedavisi

İsveçli bir bilim insanı Dr. Per-Ingvar Branemark, 55 yıldan uzun bir süre önce bu konsepti ağız rehabilitasyonu için geliştirdi. Dr. Branemark öncü araştırmalarıyla, diş kaybının yarattığı zorluklarla karşı karşıya kalan milyonlarca kişi için ömür boyu yenilenmiş konforun kapısını açtı.

İmplantlar, dişlerin eksik olduğu çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu metal vidalar, diş kökü olarak işlev görür. Kemik, titanyumla bağlanarak protez dişler için güçlü bir temel oluşturur. Diş etlerinden dışarı doğru çıkıntı yapan küçük başlıklar daha sonra implanta tutturulur. Bu başlıklar protezler için sabit destek sağlar. Bu sayede, dişlerini kaybeden kişi, dişlerinin doğal göründüğünü ve yüz hatlarının korunacağını bilerek hemen hemen her şeyi yiyebilme yeteneğini yeniden kazanır.

white candle on black textile
white candle on black textile

Diş implantı nasıl yapılır?

Çoğu hasta için, diş implantlarının yerleştirilmesi iki cerrahi işlem içerir. İlk olarak, implantlar çene kemiğinizin içine yerleştirilir. Ameliyattan sonraki ilk sekiz ila onaltı ay boyunca, implantlar diş etlerinin yüzeyinin altında kalır ve yavaş yavaş çene kemiğine bağlanır. Bu süre zarfında geçici diş protezleri takabilir ve yumuşak bir diyet ile beslenebilir.

İmplant çene kemiğine bağlandıktan sonra, ikinci aşama başlar. Hekiminiz implantları ortaya çıkaracak ve diş etlerinden dışarı doğru çıkıntı yapan ve protez dişler için destek görevi görecek küçük başlıkları takacaktır. Protez dişler yerleştirildiğinde, bu başlıklar görülmeyecektir.

İmplantlar diş çekimi ile aynı anda yerleştirilebilir mi?

Diş çekimi ile birlikte anında implantasyon dediğimiz tedavi protokolünü uygulayabiliriz. Ancak diş çevresinde büyük iltihaplı lezyon veya kistik yapı bulunmamalıdır. Bu implantları ortaya çıkarmak için ikinci bir prosedür gerektirmez, ancak protez dişler yerleştirilmeden önce en az altı haftalık iyileşme süresi gerektirir.

İmplantlar yerleştirildikten sonra protez yapılır mı?

İmplant cerrahisi sonrası genellikle geçici protezler yapılabilir. Ancak bu durum implantların ve kemiğin durumu değerlendirdikten sonra karar verilebilecek bir uygulamadır.

Tek diş eksikliğinde, implant mı? Köprü mü?
Neden Daha Geleneksel Restorasyon Türleri Yerine Diş İmplantlarını Seçmelisiniz?

Tek bir dişiniz eksik olduğunda köprü tedavisini seçtiğinizde iki dişin küçültülmesi gerekir ki bu durumda, o diş özünü kaybeder. İleride kanal tedavisi, porselen yenileme veya diş kaybı gibi daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, sadece eksikliğin olduğu bölgenin implant ile tedavi edilmesi ağız ve diş yapınıza daha az zarar verecektir. Tam dişsiz hastalarda ise dental implantlar tam protezlerin (damaklık) oynaması, ağızdan çıkması gibi durumlardan hastaları kurtarmaktadır

İmplant tedavisine alternatif tedavi nedir?

İmplant istemediğinizi ve farklı bir tedavi arıyorsanız, alternatif yöntemler mevcuttur. Kısmi diş eksikliği olan ve yan dişlerin de yeterince güçlü olduğu durumlarda, dişleri keserek köprü seçeneği düşünülebilir. Eksik diş sayısı fazlaysa ve köprü yapılamıyorsa, çıkarılabilir çıtçıtlı protezler tercih edilebilir.

Hangi Protez Türleri Mevcuttur?

Tek bir protez (kuron), eksik bir dişi değiştirmek için kullanılır - her protez diş kendi implantına bağlanır. Kısmi protez (sabit köprü) iki veya daha fazla dişi değiştirebilir ve sadece iki veya üç implant gerektirebilir. Tam diş protezi (sabit köprü) üst veya alt çenenizdeki tüm dişleri değiştirir. İmplant sayısı, hangi tip tam protezin (çıkarılabilir veya sabit) önerildiğine bağlı olarak değişir. Çıkarılabilir protez (protez üstü) implantlar üzerindeki bağlantıya çıkarılıp takılabilirken, sabit protez kalıcıdır ve sadece diş hekimi tarafından çıkarılabilir.

İmplant tedavisinin riskli olduğu durumlar hangileridir?

  • Kontrolsüz Diyabet hastaları

  • Kemik gelişimi tamamlanmayan gençler

  • Hamilelik

  • Aşırı sigara tüketimi olan kişiler

  • Uyuşturucu madde ve alkol bağımlıları

  • Hemofili ve bağışıklık sistemi sorunları gibi durumların varlığı

Kan sulandırıcı kullananan hastalara implant yapılır mı?

Kan sulandırıcı implantlar için riskli değildir. Ancak işlem öncesi kan sullandırıcı reçete eden doktora danışarak ilacın kullanımı değiştirilebilir.

İmplant kanser yapar mı?

Böyle bir durum bilimsel olarak bildirilmemiştir. İmplant yapımı güvenilir bir tedavi yöntemidir.

Sigara içenler implant yaptırabilir mi?

İlk operasyon sürecinde sigara içilmesinin yara iyileşmesi üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Uzun vadeli implant başarısına baktığımızda sigaranın implant sağlığını etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hastalarımız bu konuda olası riskleri kabul ederek implant yaptırabilirler.

İmplant ağrılı bir işlem midir?

Dental implantlar lokal anestezi altında yerleştirilir. Bu nedenle hasta implant tedavisi sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Ancak işlemden sonra hafif ağrı veya şişlik olabilir. İşlem sonrasında doktorunuz ağrı kesici reçete edebilir.

İmplant tedavisi ne kadar sürer?

İmplant tedavisinin süresi hastanın çene kemiğine ve uygulanacak implant sayısına göre değişir. Tek bir implant için işlem süresi yaklaşık 20 dakikadır. İmplant sayısı arttıkça işlem süresi de artmaktadır.

Damak (hareketli) protez kullananlar implant tedavisi yaptırabilir mi?

Tam dişsizlik durumunda sabit protez yerine hareketli protez kullanmayı planlıyorsak daha az implantla kullanılacak protezin konforunu artırabiliriz.

Hareketli protezlerde genellikle üst çenede 4 implant, alt çenede ise 2-4 implant kullanılması yeterlidir. Dolayısıyla hareketli protezin implant desteği ile kullanım etkinliği ciddi derecede artacaktır.

Hiç dişi olmayana en az kaç implant gerekir?

Tüm dişlerin çekildiği çenelerde kemiğin yapısına göre minimum 4-6 implant gereklidir.

Neden Daha Geleneksel Restorasyon Türleri Yerine Diş İmplantlarını Seçmelisiniz?

Birkaç dişinizi kaybettiğiniz durumlarda komşu dişlere zarar vermeden mevcut eksikliğin olduğu bölgeye implantlar yerleştirilerek dişsizlik ortadan kaldırılmış olur. Tam dişsiz hastalarda ise tam protezlerin (damaklık) oynaması, ağızdan çıkması gibi durumlardan hastaları kurtarmaktadır.

İmplant yerleştirildikten sonra protez ölçüsü nasıl alınır?

İmplant üstü ölçü alırken 2 yöntem vardır.

  1. Klasik analog ölçüler

  2. Dijital ölçüler

Dijital ölçü nedir?

Dijital ölçü dediğimiz kavram, akıllı ağız içi tarayıcılarla ağız ve dişleri sisteme tanıtarak üç boyutlu bir model oluşturma sürecidir. Bu süreç, ağız içi tarayıcılarımızın ucundaki küçük bir kamera yardımıyla yüzlerce, hatta binlerce ardışık fotoğraf çekilmesiyle başlar. İki boyutlu fotoğraflar yapay zeka ile birleştirilerek üç boyutlu bir modele dönüştürülür.

Dijital ölçünün avantajı nedir?

Dijital ölçünün en büyük avantajlarından biri zaman kazanımıdır. Tedavi ve randevu süresinin kısalması yaşadığımız çağda bize büyük kazanç sağlamaktadır. Zaman kazanımı ile birlikte hata payının düşük olması da yöntemin en önemli avantajlarındandır. Bir diğer avantajı ise klasik ölçüm yöntemlerinde hastaların sıklıkla rahatsız olduğu ölçü maddeleri gibi malzemelerin ağız içerisinde kullanılmamasıdır.

Rehberli implant cerrahisi nedir?

Rehberli implant yerleştirmede cerrahi rehber, sanal ortamda planlanan implant yerleştirmenin cerrahi alana aktarılmasını sağlar. Cerrahi öncesinde sanal ortamda implantların açısı ve konumu belirlenir ve buna uygun üretilen cerrahi rehberle yapılan implantlar önceden planlanan konumuna yerleştirilir. Bu yöntemde hata payı düşük olduğu için daha ideal pozisyonlarda implantlar yerleştirilmiş olur.

3D dental volumetrik tomografi (CBCT) nedir? Neden önemlidir?

Geleneksel bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarına göre çok daha az radyasyon gerektiren konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin (CBCT) kullanımı diş hekimliği pratiğinde röntgen kullanımını daha güvenilir duruma getirmiştir.

Rehberli implant cerrahisi nedir?

Rehberli implant yerleştirmede cerrahi rehber, sanal ortamda planlanan implant yerleştirmenin cerrahi alana aktarılmasını sağlar. Cerrahi öncesinde sanal ortamda implantların açısı ve konumu belirlenir ve buna uygun üretilen cerrahi rehberle yapılan implantlar önceden planlanan konumuna yerleştirilir. Bu yöntemde hata payı düşük olduğu için daha ideal pozisyonlarda implantlar yerleştirilmiş olur.

3D dental volumetrik tomografi (CBCT) nedir? Neden önemlidir?

Geleneksel bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarına göre çok daha az radyasyon gerektiren konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin (CBCT) kullanımı diş hekimliği pratiğinde röntgen kullanımını daha güvenilir duruma getirmiştir.

Sinüs lifting/Sinüs kaldırma operasyonu nedir?

Sinüsler, üst çenedeki azı dişlerinin üstünde bulunan hava boşluklarıdır. Sinüsler dişler çekildikten sonra zamanla alttaki kemiği eritebilir ve bu bölgeye implant uygulanmasını zorlaştırabilir. Sinüs lifting/Sinüs kaldırma operasyonu ile implant ile aynı seansta ve ya iki aşamalı yöntem ile implantı yerleştirmek için yeterli dikey kemik miktarı oluşuturulmaktadır.

İmplant tedavisinden sonra nelere dikkat edilmelidir?

İmplantın uzun ömürlü olması ve implant tedavisinden sonra başarılı bir iyileşme için; işlem bölgelerine dokunulmamalı, sert gıdalar tüketilmemeli, ilk 24 saat soğuk kompres yapılmalı implantlara baskı uygulanmamalı, doktorun önerileri doğrultusunda ilaçlar düzenli kullanılmalı ve ağız hijyenine dikkat edilmeli.

İmplant Markası Önemli midir?

Uzun yıllardır var olan implant markalarıyla çalışmak daha güvenli olacaktır. Üretim ve gelişimlerini bilimsel çalışmalara dayanarak uzun yıllar Ar-ge çalışmaları yapan markalar hem implant hem de üst yapı seçeneklerinde çok başarılıdır.

İmplant uygulamasında başarısızlık görülebilir mi? İmplant neden başarısız olur?

İmplant uygulamasının başarısız olması hem hekim hem de hasta kaynaklı sebeplerden olabilir. Hasta kaynaklı sebepler arasında ağız bakımına dikkat etmeme, kemik yapısının yetersizliği, diş sıkma ve gıcırdatma, aşırı alkol ve sigara kullanımı yer alır. Hekim kaynaklı sebepler ise hekimin bilgi ve deneyimine bağlı olarak ortaya çıkar. İmplant uygulamasının başarılı olması için hekimin yapacağı muayene ve görüntüleme ile hastanın çene ve kemik yapısının uygunluğu, sinire yakınlığı ve dişin nasıl konumlandırılması gerektiği belirlenmelidir.

İmplant Fiyatları

En çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden olan implant tedavisi hakkında net fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Diş implantı fiyatları uygulanacak implantların markasına, kişinin çene yapısına ve eksik diş sayısına göre değişiklik göstermektedir. İmplant markaları ağız ve diş sağlığı açısından aynı işlevi görse de kullanılan hammaddeler, uzun ömürlülük ve çoğu markanın yurt dışından gelmesi nedeniyle implant fiyatları belirlenirken birçok farklılık ortaya çıkabilmektedir. Uzman diş hekimlerimize danışarak en doğru fiyat bilgisine ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Doktorlarımız

Alanında uzman ve tecrübeli diş hekimlerinden oluşan ekibimiz size ihtiyacınız olan hizmeti sunmaktadır.

Muhammed Alperen Balcı

Diş Hekimi